Ximo Solano i Mariángeles Fayos: “La indústria teatral que quedava està sent desmantellada pel Govern valencià”

  • Suscríbete
Jueves, 25 de Enero de 2018 6:00

La presidenta d'AVETID i el president de l'AAPV parlen de la "decepció" amb els governs 'del canvi' a la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament de València

La comunicació –i la relació– s'ha trencat entre alguns dels principals responsables públics de les arts escèniques i els actors i les empreses del sector. Fa només 15 dies, la regidoria que posseeix la competència a València, Acció Cultural presentava els seus pressupostos més ambiciosos: mig milió d'euros en ajudes, a més d'haver-hi remunicipalitzat dos dels tres teatres propis de la ciutat (Teatre el Musical i La Mutant). No obstant això, una setmana després, la denúncia pública d'una companyia escalfava l'ambient entre sector públic i privat. Finalment, la regidora, María Oliver, contestava a la companyia justificant la “subjectivitat” amb la qual es valoren els projectes i qualificant de "frívola" la demanda.

Esta situació ha despertat l'interès per part de dos representants de –almenys– el 85% del sector professional: l'associació d'Actors i Actrius del Professionals Valencians i AVETID, l'associació d'empreses de teatre i circ de la Comunitat. Ximo Solano i Mariángeles Fayos, president i presidenta d'estes organitzacions, respectivament, creuen que ha arribat el moment de fer patent “la decepció” amb els gestors culturals públics de Generalitat, Diputació i Ajuntament de València. Ara bé, amb molt diferents consideracions. Tot i així, la seua crítica arreplega des del Pla Estratègic Cultural Valencià 2016-2020 (Fes Cultura) fins a l'alcalde Joan Ribó, o des de la regidoria d'Acció Cultural a la situació del Teatre Escalante.