Rosángeles Valls: "Si hay algo que no puedes hacer en el escenario es mentir"

Domingo, 4 de Febrero de 2018 6:00

Rosángeles Valls és una llegenda viva de la dansa. Llegenda perquè va decidir quan era xiqueta que eixe era el seu ofici, i parlem dels anys 70 a Espanya. Una decisió que li va ajudar a avançar temps i a tindre la seua pròpia escola quan encara era molt jove. Viva perquè, en estos moments, prepara una adaptació de 'Divines Paraules' de Ramón María del Valle-Inclán d'ambiciosa producció.  

Rosángeles Valls mai ha deixat marge a la zona de confort. Quan havia convençut a la seua família que allò de la dansa era el seu camí, va abandonar tot per connectar-se amb el món contemporani de París. Llavors es va adonar que la clàssica i el ballet solament havien sigut un punt de partida. 

Va abandonar tot per París i per la dansa contemporània fins que, de manera coordinada, es va quedar embarassada i Espanya va viure el conat de colp d'Estat del 23-F. Va decidir tindre a la seua filla, la també actriu Rebeca Valls, i tornar a la seua ciutat per si les fronteres es tornaven a tancar algun dia.

Tot alhora, el seu germà, Edison Valls, també va regressar de la seua formació en el ODIN teatre de Dinamarca. Junts van alçar el teló d’Ananda Dansa, una companyia contemporània, estable, des de València i de llarguíssim recorregut internacional. Amb quasi 37 anys i 27 produccions pròpies a l'esquena, les seues obres han arreplegat més de 70 premis.

Després d'una maratoniana jornada d'assajos, Rosángeles s'enfronta a una entrevista sense límits. No amaga res, és generosa i frontal en cada resposta i gaudeix d'una conversa capaç d'influir en joves ballarins, gestors culturals privats i institucions públiques.